Een bezoek aan de Krimmler Wasserfälle

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Oostenrijk zijn de Krimmler Wasserfälle, oftewel de Krimml watervallen. Het zijn de hoogste watervallen van Europa die jaarlijks door duizenden toeristen wordt bezocht. Ook wij moesten er natuurlijk heen. Hoe dat eruit zag zie je in deze video.

Krimmler Wasserfälle

De Krimmler Wasserfälle vind je, de naam zegt het al, in de omgeving van Krimml. De watervallen zijn met 380 meter hoogteverschil de hoogste gefaseerde van Oostenrijk. De watervallen maken deel uit van het nationale park Höhe Tauern en komen voort uit de Krimmler Ache. In drie fases komt het water naar beneden. De eerste keer klettert het water 140 meter naar beneden, vervolgens 100 meter en daarna nog eens 140 meter.

Water

Een leuk weetje over de watervallen is dat er niet het hele jaar door evenveel water naar beneden komt stromen. Gedurende de lente en de zomer komt er veel meer water naar beneden dan in de winter. Dat is uiteraard niet heel gek vanwege het smeltwater, maar het verschil is aanzienlijk. In februari komt er ‘maar’ 500 kubieke meter per uur naar beneden, terwijl dat in juni en juli zo’n 20.000 kubieke meter per uur is. Op 25 augustus 1987 is de grootste hoeveelheid vallend water gemeten bij de Krimmler Wasserfälle. Er kwam toen maar liefst 600.000 kubieke meter per uur naar beneden zetten. Ja, dat is enorm veel!

Toeristische trekpleister

Vanwege hun schoonheid zijn de Krimmler Wasserfälle een toeristische trekpleister geworden. Van over de hele wereld komen toeristen de watervallen bezoeken. In 1835 werd de eerste weg omhoog gebouwd langs de watervallen die in 1879 door de Oostenrijkse Alpenvereniging verbeterd werd. Jaarlijks betreden zo’n 400.000 toeristen deze weg nu. Uiteraard wordt die nog steeds elk jaar onderhouden. Om dat te kunnen doen wordt er entree gevraagd.

Gezondheid

De Krimmler Wasserfälle zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens gezond. Het is, en dat is wetenschappelijk bewezen, gezond om in de nabijheid van de watervallen te komen. Hoe dat komt? Doordat de waterdruppels zo lang en hard vallen op de rotsen ontstaat veel nevel, die uit negatief geladen waterfragmenten bestaat. Die waterfragmenten worden door het vallen op de rosten zeer klein. De negatief geladen delen zijn circa 200 keer kleiner dan een druppel van een astmaspray. En door die geringe grootte kunnen de fragmenten bijzonder diep doordringen in de de ademweg. Daar kunnen ze hun reinigende werking toepassen.

Een bezoek aan de watervallen heeft daardoor volgens artsen een positief en duurzaam effect op het lichaam. Door het microklimaat van de watervallen wordt bijvoorbeeld het sensitieve immuunsysteem van astmapatiënten en allergiepatiënten weer in balans gebracht.

Tips voor een bezoek

Ben je nu van plan om naar de watervallen bij Krimml te gaan, dan hebben we een aantal tips voor je.

  1. Trek je wandelschoenen aan, het is een flinke tocht omhoog langs de waterval.
  2. Boek een wandelgids, die neemt je langs nog mooiere wegen mee omhoog.
  3. Neem een droog shirt mee, je gaat flink zweten in de wandeling naar boven en op weg naar beneden krijg je het met een nat shirt koud.
  4. Als er ook maar een beetje kans op regen is, neem dan een paraplu of regenjas mee. Het kan ineens flink gaan regenen in de bergen.
  5. Neem een goede camera mee, het is te mooi om geen aandenken te hebben.
Mike Muller