7. Nendaz

In de zomer van 2019 bezochten we de Zwitserse plaats Nendaz in Wallis. Dit dorp is vooral in de winter een veelbezochte bestemming onder wintersporters, maar heeft ook in de zomer veel te bieden. Helaas hadden we tijdens de opnames niet heel veel geluk met het weer, waardoor niet alleen de opnames hier en daar in het water vielen, maar ook het grootste Alpenhoorn festival van de Alpen dat in hetzelfde weekend plaatsvond. Maar ondanks het weer, hebben we ons prima vermaakt in Nendaz.

24 UUR IN: Nendaz | De aflevering

Nendaz ligt op zo’n 930 km van Utrecht en is relatief eenvoudig te bereiken via Basel en Bern. Alleen de laatste 15 km, ruim 20 minuten rijden, moet je over een bergweg met de nodige (haarspelt)bochten. Hoewel de weersvoorspelling erg slecht was, hebben we ‘s ochtends nog geluk: het is droog. We gaan een paraglidetocht maken boven het dorp. Om bij de startplek te komen nemen we Tracouet gondellift die ons naar 2200 meter hoogte brengt. Nadat Miranda goed is vastgegespt, gaan zowel zij als cameraman Sebi de lucht in. Het uitzicht is fantastisch en het wolkenspel maakt het geheel nog mooier. Een prima begin van de dag.

Eenmaal beneden nemen we dezelfde gondellift omhoog, maar dit keer nemen we een e-mountainbike mee. We maken een mooie fietstocht over brede grindpaden naar het Lac de Cleuson, een prachtig helderblauw stuwmeer.  Wanneer we staan te genieten van het uitzicht slaat het weer om en in de stromende regen dalen we af naar Nendaz. We warmen op bij Nederlanders Onno en Annemieke die een Hotel-restaurant runnen in het dorp: Les Etagnes. Na de lunch maken we een wandeling langs de bisses met gids Anita en we sluiten de middag af met een korte Alpenhoorn cursus. Of het Miranda lukt geluid uit dit mooie instrument te krijgen, zie je in de aflevering hieronder.

24 UUR IN: Nendaz | Mountainbike Mekka

Nendaz is een vrij grote en uitgestrekte plaats die gebouwd is op een berghelling. Indrukwekkend is het uitzicht op het diepe dal, maar ook de stoere bergen rondom de plaats. Met de diverse bergliften kun je snel en gemakkelijk middenin dit prachtige berglandschap komen. Er zijn hier veel wandelingen uitgezet van verschillend niveau, maar Nendaz staat ook bekend om haar mountainbikemogelijkheden. Er zijn 14 verschillende routes uitgezet die variëren van eenvoudig en zelfs familievriendelijk tot zeer moeilijke downhilltrails voor experts. Met de komst van de e-mountainbike, een fiets met een elektromotor, is fietsen in de bergen nu voor veel meer mensen bereikbaar. Heb je het echter nog nooit gedaan, dan is het verstandig om de eerste keer met een gids op pad te gaan die je de tips en tricks kan leren. Ervaring leert dat voor iedereen het vrij eenvoudig is om omhoog te fietsen met behulp van de motor, maar afdalen is toch andere koek. Dat zijn we niet gewend in ons platte landje.

Wandelen langs de bisses

In de bergen bij Nendaz liggen zogenaamde bisses. Dit zijn waterkanalen die zijn aangelegd voor de irrigatie van het land en de gewassen. Wallis staat bekend als een zeer zonnig kanton en ook valt hier gemiddeld minder regen. De bisses zorgden ervoor dat er toch voldoende water was. Langs deze bisses, er zijn er vandaag de dag nog 6 in gebruik, ligt een wandelnetwerk van 98 km. Het leuke van deze wandelingen is dat ze erg toegankelijk zijn. Je overbrugt weinig hoogteverschil en de paden zijn zeer eenvoudig. Goede routes dus voor minder geoefende wandelaars of families met kinderen.

Nendaz: Alpenhoorn hoofdstad van de Alpen

Ieder jaar vindt er in Nendaz in de zomer een groot internationaal Alpenhoornfestival plaats. Ruim 150 Alpenhoornblazers uit de hele wereld komen dan naar Nendaz voor een wedstrijd, concerten en een parade met klederdracht. Normaal gesproken vindt dit festival plaats op de berg, maar toen wij in Nendaz waren, werd dit verplaats naar het dorp. Het stormde en regende, dus de berg was in 2019 helaas geen optie. Maar ondanks het weer, was het een indrukwekkend gezicht om al die Alpenhoornspelers samen te zien optreden.

24 UUR IN: Nendaz | Onze tips

  • Ga lunchen of dineren bij Onno en Annemieke in restaurant Les Etagnes. Ook de hotelkamers zijn hier erg mooi!
  • Hôtel Nendaz 4 Vallées & Spa is een fantastische plek om te logeren. Is de prijs nou iets te hoog, dan kun je er ook voor kiezen om alleen gebruik te maken van de Spa. Je kunt je een middag heerlijk ontspannen in de diverse sauna’s en de mooie infinitypool buiten.
  • Maak een tandemvlucht met een paraglide-piloot!
  • Wandel langs de bisses.
  • Huur een (e-)mountainbike en verken de vele routes van de omgeving.

Meer informatie over Nendaz lees je hier >