6. Entlebuch

Afgelopen zomer bezochten we Entlebuch, een relatief onbekende bestemming in Zwitserland. Sinds 2001 is dit natuurpark door UNESCO benoemt tot Biosfeerreservaat. Wat dat precies betekent, lees je verderop en zie je in de aflevering. De regio ligt centraal in Zwitserland precies op de grens waar het middelgebergte overgaat in de hoge Zwitserse bergen, en dat maakt het nu zo uniek. Wij waren onder indruk van de bijzondere natuur en de vriendelijke bevolking.

24 UUR IN: Entlebuch | De aflevering

Entlebuch was voor ons een nieuwe bestemming. Het ligt op ruim 800 km van Utrecht, middenin Zwitserland. Heel eerlijk: voor we erheen gingen, hadden wij nog nooit van UNESCO Biosfeerreservaat Entlebuch gehoord.  Maar goed, het weer was prachtig, dus perfecte omstandigheden om Entlebuch te ontdekken. We gaan ‘s ochtends super vroeg uit de veren voor een wandeling vanuit het dorpje Sörenberg naar de top van de Brienzer Rothorn. Een pittige hike die behoorlijk steil is. Naast de wandeling en het bereiken van het uitzichtpunt bovenop de berg, hebben we nog een ander doel: steenbokken spotten. Wanneer we na uren lopen nog geen steenbok hebben gezien, kijken we een diep dal in en ineens staan ze daar: twee exemplaren op grote afstand. Wat een mooie beesten! Een ander natuurlijk hoogtepunt in Biosferenpark Entlebuch, is de Schrattenfluh. Een bijzonder karstgebergte dat we ook bezoeken en waar we worden rondgeleid door gids Pius. Verder leren we boogschieten en ontspannen we in een Kneipp Anlage.

24 UUR IN: Entlebuch | Een uniek landschap

Als we ergens onder de indruk van zijn in Biosfeerreservaat Entlebuch, dan is het wel het landschap en de natuur. Niet voor niets staat dit natuurpark inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  In een Biosfeerreservaat draait alles om de natuur en de mensen die er wonen, maar ook er hun geld verdienen. Dat de natuur, de mens en de economie in balans kunnen zijn, zie je hier. Het landschap kenmerkt zich door moerassen, groene heuvels, een spierwit karstgebergte en op de achtergrond de hoge Zwitserse Alpen.

Vanaf de Brienzer Rothorn, die vanuit Entlebuch te voet of per kabelbaan bereikbaar is, heb je bovendien uitzicht op de beroemde Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau. In de regio zijn nog veel boerenbedrijven en overal zie je de lokale producten terug, zowel in de winkels als in de bars en restaurants. Onder de naam ‘Echt Entlebuch’ herken je de plaatselijke specialiteiten en door deze producten te kopen en te consumeren, help je de economie ter plekke.

Groene heuvels en hoge bergen in Entlebuch

Wandelen op het karstgebergte Schrattenfluh

Een kartsgebergte is een gebergte van kalksteen vol diepe kloven en spleten. De Schrattenfluh is zo’n bijzonder karstgebergte en bereikbaar via een smalle weg vanuit het dal. Eenmaal boven wandel je het laatste eerste stuk door het bos en daarna kun je daadwerkelijk het karstgebergte op. Door de grote gaten en diepe kloven is het niet voor iedereen even gemakkelijk om hier gewoon te wandelen. Je kunt meegaan met een begeleide wandeling, zodat je meer informatie krijgt over de flora, fauna en natuurlijk ook tips om veilig te lopen over het kalksteen.

Vanaf de Schrattenfluh heb je een geweldig uitzicht over de groene heuvels en de hoge bergen erachter

Waanzinnig uitzicht vanaf de Brienzer Rothorn

De Brienzer Rothorn is met 2350 meter hoogte de hoogste berg van het kanton Luzern. Net buiten het dorpje Sörenberg in Entlebuch vertrekt een gondel naar de top van deze berg. Sportievelingen kunnen dezelfde berg natuurlijk ook te voet bereiken via een 3 tot 4 uur durende wandeling waar je bijna 1100 hoogtemeters moet overbruggen. De wandeling is behoorlijk steil, maar door een hele lange trap bijna aan het einde van de tocht, win je relatief eenvoudig heel snel hoogte. Eenmaal boven is het uitzicht op de Brienzersee, maar ook de Eiger, Mönch en Jungfrau fantastisch. Je kunt hier op de top ook iets drinken of eten in het restaurant.

Het laatste stuk van de wandeling naar de Brienzer Rothorn loop je over de graat met dit uitzicht

24 UUR IN: Entlebuch | Extra activiteiten

Naast prachtige wandelingen hebben we nog andere coole activiteiten gedaan in Entlebuch:

  • Boogschieten: in Sörenberg is in het bos een boogschietparcours uitgezet. Na een korte inleiding in het boogschieten, wandel je door het bos, terwijl je bij diverse stations op neodieren kunt schieten. Erg leuk om te doen!
  • In het Karsgebergte Schrattenfluh zijn meerdere grotten. Bij Wagliseiboden ligt de Silwängen Höhle, deze kun je via een 8 meter lange ladder bereiken en bezoek met een gids. Een bijzondere ervaring.
  • In Flühli is de Kneipp-Anlage Schwandalp. Hier kun je na een (warme) wandeldag heerlijk bijkomen in het koude water en ontspannen.
  • Marbachegg is een berg bij het dorpje Marbach en is in de zomer een echte ‘familieberg’. Je kunt hier leuke korte wandelingen maken, mountainbiken, maar ook mountainkarten: in een kart op wielen de berg af, super leuk!

Meer informatie over UNESCO Biosfeerreservaat Entlebuch >