24 UUR IN: Kitzbüheler Alpen

In december 2018 reisden we af naar de Kitzbüheler Alpen. Tijdens ons verblijf daar maakten we onze eigen skisafari door één van de grootste skiregio’s van Oostenrijk. Hierbij kwamen we langs vier van de negen skigebieden uit de regio. Wat we precies daar gedaan hebben, zie je in de volledige aflevering hieronder. Verder vind je op deze pagina nog wat meer informatie over de regio en een aantal tips als je daar in de buurt bent.

24 UUR IN Kitzbüheler Alpen | De aflevering

Daar is hij dan eindelijk: de eerste aflevering 24 UUR IN van het tweede seizoen. Het team heeft in een korte tijd zoveel mogelijk gezien en gedaan in de Kitzbüheler Alpen en dat is best aardig gelukt. De voorspelde bewolking bleef weg en we hebben heerlijk in het zonnetje geskied met als afsluiting een prachtige zonsondergang.

In deze aflevering stond de skisafari door de Kitzbüheler Alpen centraal. Samen met een aantal bewoners uit de regio maakten we onze eigen skisafari door SkiWelt, KitzSki, SkiStar St. Johann en Fieberbrunn. Naast skiën hebben we ook nog een aantal andere dingen gedaan. Uiteraard hebben we overdag heerlijk gegeten in een aantal bijzondere hutten. Hier maakten we ook kennis met KochArt, de heerlijke gerechten die gemaakt worden met lokale producten. Na het skiën maakten we nog een wandeling door St. Johann en hebben we wederom genoten van een goede KochArt-maaltijd.

De eerste aflevering van 24 UUR IN smaakt absoluut naar meer en we kunnen dan ook niet wachten tot we voor de volgende aflevering op pad gaan. Geniet van de prachtige beelden uit de volledige aflevering hieronder.

24 UUR IN Kitzbüheler Alpen | De regio

Wij verbleven tijdens onze trip in St. Johann in Tirol, een gezellig Oostenrijks dorpje met onder andere een eigen bierbrouwerij. Dit is niet het enige dorp in de regio, want je kunt de skigebieden van de Kitzbüheler Alpen vanuit maar liefst 20 dorpen bereiken. Hieronder vallen bijvoorbeeld Westendorf, Fieberbrunn, Brixen im Thale en St. Ulrich am Pillersee. Vanuit alle dorpen heb je de mogelijkheid om in één van de negen skigebieden te komen. Ze zijn namelijk allemaal te bereiken met de auto, trein, bus of gewoon met de ski’s.

Bij je verblijf in de regio van de Kitzbüheler Alpen krijg je de mogelijkheid om gratis het openbaar vervoer te gebruiken. Hiervoor vraag je bij je accommodatie je gastenkaart aan. Op vertoon van deze kaart kun je vervolgens gedurende je hele vakantie gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo hoef je je niet druk te maken over extra kosten als je een ander gebied wilt bezoeken.

Naast de skisafari is ook KochArt erg populair in de regio. Je ziet dit veel op de menukaart van restaurants staan. Wanneer dit achter een gerecht of drankje staat, betekent het dat alle producten waarmee het gemaakt is uit de regio komen. In de Kitzbüheler Alpen verbouwen boeren namelijk hun eigen groenten en fruit. Daarnaast kunnen ze ook hun eigen vlees en vis verzorgen, dus alle ingrediënten voor een lekker gerecht zijn in de regio aanwezig.

24 UUR IN Kitzbüheler Alpen | De skigebieden

De Kitzbüheler Alpen telt in totaal negen skigebieden. Hiervan zijn de volgende zes gebieden het belangrijkst: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, KitzSki Kitzbühel/Kirchberg, SkiStar St. Johann in Tirol, Pillersee – Buchensteinwand en Steinplatte Waidring – Winklmoosbahn. Deze skigebieden bieden samen vele mogelijkheden en uitdagingen voor een unieke skisafari. Iedereen kan zijn of haar eigen skisafari volledig zelf bepalen. Je kunt namelijk zelf de route uitkiezen en zo al jouw favoriete pistes meenemen. Elke skisafari kan dus worden aangepast aan de persoonlijke wensen van de skiër.

Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental

Als we dan kijken naar de skigebieden, hebben ze elk hun eigen karakter. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental is het grootste skigebied van Oostenrijk. Het skigebied heeft ruim 280 km piste, die je kunt bereiken via 90 skiliften. Dit gebied biedt een grote variatie aan pistes zodat elk type skiër zich hier uitstekend kan vermaken. Daarnaast is er buiten het gewone skiën om ook nog genoeg te doen. Je hebt hier namelijk ook de mogelijkheid om te rodelen, het iglo park te bezoeken, je uit te leven in verschillende funparken en te skiën onder de sterren tijdens een van de Night Skiing-avonden.

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Een ander groot gebied in de Kitzbüheler Alpen is Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Dit gebied zal bij de meeste wintersporters niet onbekend zijn en telt ruim 270 km piste. Via 70 skiliften ontdek je het hele gebied en er zijn genoeg mogelijkheden voor een hapje of drankje in één van de 60 skihutten. Het Skicircus is zeer gevarieerd, van genoeg freeride-mogelijkheden tot een uitgebreid kinderland bij elke skischool.

KitzSki Kitzbühel/Kirchberg

Het derde grote skigebied van de skisafari is het moderne KitzSki Kitzbühel/Kirchberg. Dit is één van de weinige niet-gletsjer skigebieden die minstens 200 dagen per jaar geopend is om te skiën. Speciale technieken en snowfarming maakt het mogelijk dat KitzSki het grootste gedeelte van het jaar geopend is. Met ruim 230 km pistes hoef je je ook hier niet te vervelen. Een groot deel van de in totaal 57 pistes zijn de afgelopen jaren vernieuwd, waardoor het skigebied moderniteit en luxe uitstraalt.

SkiStar St. Johann in Tirol

SkiStar St. Johann in Tirol is een typisch familie-skigebied. Dit kleine skigebied is zeer geschikt voor families aangezien het ligt verspreid over één berg. Het gebied is ‘klein, maar fijn’, zoals vele wintersporters zeggen. SkiStar telt iets meer dan 40 km en ruim 20 berghutten. Dat betekent dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn om even lekker een hapje te eten of warme chocomel te drinken tussen het skiën door. Het skigebied is makkelijk met de auto, bus of te voet te bereiken vanuit St. Johann in Tirol, Eichenhof en Oberndorf.

Pillersee – Buchensteinwand

Ook Pillersee – Buchensteinwand is een redelijk klein skigebied dat zeer geschikt is voor beginnende skiërs, families en huttenliefhebbers. Het skigebied staat bekend om zijn grote hoeveelheden natuursneeuw elke winter. Dit gebied telt 22 km aan pistes en 9 liften. Ondanks dat het vrij klein is, vind je ook hier een funpark en verschillende berghutten.

Steinplatte Waidring Winklmoosalm

Tot slot kun je met je skisafari nog langs skigebied Steinplatte Waidring Winklmoosalm. Dit skigebied telt ongeveer 40 km pistes en ligt in zowel Tirol als Salzburg en Beieren. Het kleine gebied biedt genoeg variatie met gewone geprepareerde pistes, twee funparken en een aantal authentieke hutten. Door de hoge ligging is het ook nog eens heel sneeuwzeker.

60 seconden in de Kitzbüheler Alpen

Net als vorig seizoen maken we ook dit seizoen weer een korte impressievideo. In een video van 60 seconde laten we de mooiste shots van de aflevering zien om je alvast een goede indruk te geven van wat we hebben gedaan. Eerlijk is eerlijk, de video hieronder is iets langer omdat we geen keuze konden maken welke beelden we er toch uit zouden halen. Wanneer ga jij de Kitzbüheler Alpen bezoeken?

Onze tips

  • Bezoek St. Johann ’s avonds na het skiën en breng dan een bezoekje aan de Bräustüberl van Huber Bräu, een lokale bierbrouwerij.
  • Maak ’s avonds een ritje met de paardenslee door Kirchberg of Kitzbühel.
  • Drink een schnapps in de Harschbichl Alm in St. Johann.
  • Vraag in restaurants naar hun KochArt-specialiteiten.
  • Ga ontbijten bij de Gipfelalm op de Hohe Salve, het ronddraaiende restaurant met een prachtig uitzicht op de regio.