24 UUR IN Meiringen-Hasliberg

Tijdens het tweede seizoen van 24 UUR IN zijn we niet alleen maar in de Oostenrijkse Alpen onderweg geweest. Ook Zwitserland stond op de planning. In februari zijn we naar Meiringen-Hasliberg afgereisd, een skigebied in het Berner Oberland. Sinds een paar jaar is dit kleine gebied onderdeel van de Jungfrau Region. Er stonden veel leuke dingen op het programma. Het weer was fantastisch en het was echt genieten!

24 UUR IN: Meiringen-Hasliberg | De aflevering

De aflevering van 24 UUR IN Meiringen-Hasliberg is er eentje voor in de boeken. De omgeving en het uitzicht op de Zwitserse Alpen is hier zo ontzettend mooi, dat het een cadeautje was om hier te mogen filmen. Alleen al voor het uitzicht zou je hier een keer heen moeten. Dat in combinatie met het prachtige weer, zorgde voor een paar heerlijke dagen in Zwitserland.

Onze dag begon in het skigebied Meiringen-Hasliberg. Dit is een klein skigebied dat sinds een paar jaar onderdeel is van de populaire Jungfrau Region. Het gebied is met 60 km aan pistes niet zo heel groot, maar wij hadden mazzel. Het had de weken ervoor zoveel gesneeuwd, dat het gebied een aantal ‘bonus’ pistes had geprepareerd. Deze pistes worden alleen geprepareerd als er echt heel veel sneeuw ligt. In het skigebied bezochten we de skischool met het grote kinderland en het trainingscentrum voor wedstrijdskiërs.

Aan het eind van de dag bezochten we het dorp Meiringen. Hier stonden onder andere een bezoekje aan het Hasli-Museum en Sherlock Holmes-museum op het programma. Het Hasli-Museum gaat over de geschiedenis van het Haslital en het Sherlock Holmes vertelt over de verhalen en geschiedenis van Sherlock Holmes, die voor een deel ook in dit Zwitserse dorp afspelen. We hebben tijdens deze aflevering dus ook veel geleerd! Bekijk de aflevering hieronder en geniet mee van onze dagen in Meiringen-Hasliberg.

24 UUR IN: Meiringen-Hasliberg | Het skigebied

Het gebied van Meiringen-Hasliberg telt 60 km aan pistes en zo’n 25 km aan wandelpaden. De 14 liften in het skigebied zorgen voor de verbinding tussen de pistes en brengen wandelaars en wintersporters naar boven. Het gebied mag dan wat kleiner zijn, de afdalingen zijn wel langer dan gemiddeld. Je vindt hier afdalingen die maar liefst 1.000 hoogtemeters overbruggen, iets wat je in sommige grote gebieden niet tegenkomt. Daarnaast kan het gebied ook extra pistes maken in de winters dat er heel veel sneeuw valt. Zo heb je naast de gebruikelijke pistes ook een aantal bonus afdalingen.

Zoals eerder al gezegd, biedt dit gebied ook een werelds uitzicht op de omgeving. Skigebieden in Zwitserland staan bekend om het mooie uitzicht op de Alpen en we kunnen nu uit eigen ervaring zeggen dat daar inderdaad niks aan gelogen is. In Meiringen-Hasliberg kijk je uit op de Jungfrau, de Eiger en de Mönch. De fotofanatiekelingen kunnen zich in dit gebied dus ook goed uitleven. Naar welke kant je ook kijkt, het uitzicht is overal even mooi. Dat is ook één van de redenen waarom veel mensen naar dit gebied komen. Niet voor de enorme skigebieden, maar voor het uitzicht en de omgeving. Wij kunnen ze geen ongelijk geven na het opnemen van deze aflevering.

In het skigebied vind je ook een Skirennzentrum. Dit is een trainingscentrum voor wedstrijdskiërs. Talentvolle skiërs kunnen hier dagelijks trainen om zo de uiteindelijke top te bereiken. Dit centrum is in 2014 geopend en sindsdien komt jong en oud hier om te trainen. In het verleden zijn hier verschillende wedstrijden georganiseerd, van de World Cup skicross tot de lokale kampioenschappen slalom en reuzenslalom. Tot op de dag van vandaag wordt hier dagelijks getraind, door aanstormend talent en de wereldtop.

Voordat je de wereldtop kunt bereiken, moet je eerst van kleins af aan de basis goed leren. Veel professionele wedstrijdskiërs staan al vanaf dat ze drie zijn op de ski’s en hebben bij de skischool de basistechniek geleerd. In Meiringen-Hasliberg vind je ook verschillende skischolen met een groot kinderland. De skischolen in Zwitserland gaan anders te werk dan de scholen in Oostenrijk of Frankrijk. In Zwitserland is de methodische opbouw van de skilessen namelijk overal hetzelfde. Alle kinderen krijgen bij hun eerste skiles een boekje van de skischool waarin zijn of haar niveau wordt bijgehouden. Op die manier kan hij/zij het jaar daarna bij een andere skischool worden ingedeeld bij kinderen van hetzelfde niveau.

24 UUR IN: Meiringen-Hasliberg | De regio

Meiringen-Hasliberg is sinds een paar jaar onderdeel van de Jungfrau Region. Deze skiregio bestaat uit vier skigebieden: Grindelwald-Wengen, Grindelwald-First, Mürren-Schilthorn en Meiringen-Hasliberg. De Jungfrau Region is één van de populairste skiregio’s in Zwitserland en niet alleen onder de Nederlandse wintersporters. Je komt hier ook veel internationale toeristen tegen. De Jungfrau Region is door de Zwitserse stemmers van de Snowplaza Awards uitgeroepen tot Beste Skigebied van Zwitserland seizoen 2018-2019.

Eén van de gebieden in de Jungfrau Region is Grindelwald-First. In dit gebied werd de eerste stoeltjeslift ter wereld gebouwd, genaamd ‘First’. De lift bracht je vanuit het dorp Grindelwald naar het skigebied. Inmiddels is deze lift vervangen en brengt een gondel de wintersporters naar boven. De pistes in dit gebied liggen bij mooi weer de hele dag in de zon en bieden uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Je kunt in dit gebied ook nog een aantal andere activiteiten doen. Zo vind je hier de First Glider en First Flieger voor de adrenaline-zoekers. Dit zijn twee attracties waarmee je aan een kabelbaan over het gebied vliegt. Daarnaast vind je in Grindelwald-First ook de langste rodelbaan ter wereld. Je neemt eerst de gondel naar boven, waarna je nog 2,5 uur naar de Faulhorn loopt. Vanaf daar kun je via de 15 km lange rodelbaan terug naar het dorp sleeën.

Aan de andere kant van Grindelwald vind je de Männlichenbahn GGM. Deze brengt je naar het skigebied Grindelwald-Wengen. Dit gebied ligt aan de voet van de Eiger en vanaf deze kant van Grindelwald kun je naar Wengen skiën. Dit dorp staat bekend om het feit dat er bijna geen auto’s rijden. Met een treintje word je vanaf Lauterbrunnen naar boven gebracht. Daarnaast worden in dit gebied jaarlijks de Lauberhornrennen georganiseerd, één van de spectaculairste World Cup afdalingen in het circuit. Kenmerkend voor Grindelwald-Wengen is de Wengernalpbahn. Dit is een treintje dat dwars door het skigebied rijdt en wintersporters vervoert. Deze trein heeft ook een aftakking, namelijk de Jungfraubahn. Deze brengt je naar het hoogste treinstation van Europa op 3.454 meter hoogte, aan de voet van de Jungfrau. Naast dit treinstation vind je hier ook een restaurant waar je heerlijk kunt eten met een waanzinnig uitzicht op de regio.

Als je bij Wengen het treintje pakt naar de andere kant van het dal, dan kom je uit bij het skigebied Mürren-Schilthorn. Dit gebied kun je op verschillende manieren bereiken. Je kunt vanuit Lauterbrunnen eerst de bus pakken en daarna het laatste stuk met de gondel gaan of je pakt eerst een gondel en daarna het treintje. Dit gebied biedt wat meer uitdaging, er zijn hier meerdere zwarte afdalingen. In dit deel van de regio kun je ook het hoogste punt bereiken op 2.970 meter en vanaf daar naar beneden skiën. Op dit punt vind je ook restaurant Piz Gloria, een draaiend restaurant boven op de bergtop van de Schilthorn. in 1968/1969 was dit restaurant het decor voor de James Bond film ‘On Her Majesty’s Secret Service’. Het restaurant is inmiddels niet meer hetzelfde als in de film, maar je vindt hier nog wel een aantal herinneringen aan de film.

Tot slot behoort dus ook Meiringen-Hasliberg tot de Jungfrau Region. Dit gebied is pas later bij deze regio gekomen en is niet direct verbonden met de andere skigebieden. Het heeft een heel ander karakter dan de andere gebieden, omdat het er een stuk rustiger is. Meiringen-Hasliberg is niet zo bekend en biedt daarom een rustige uitvalsbasis voor mensen die even weg willen uit de drukte. De sfeer in Meiringen-Hasliberg is relaxed en gemoedelijk en het uitzicht is zeker niet minder dan in de andere gebieden van de Jungfrau Region. Het is zeker een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een wat rustiger skigebied in de Zwitserse Alpen.

60 seconden in Meiringen-Hasliberg

Voor elke aflevering maken we ook altijd een korte video waarin we je een eerste indruk van de volledige aflevering geven. In deze video laten we zoveel mogelijk van onze mooiste beelden zien, zonder meteen alles te verklappen. Dus mocht je niet meteen de tijd hebben om de aflevering te bekijken, is het zeker een aanrader om onderstaande video te bekijken. Dan weet je waar je je op kunt verheugen als je tijd genoeg hebt voor de hele aflevering. Kijk mee en geniet van 60 seconden in Meiringen-Hasliberg.

Onze tips

  • Breng een bezoekje aan het Sherlock Holmes museum. De detective heeft grote avonturen beleefd in Meiringen Hasliberg. Hij zou hier gestorven zijn, maar de schrijver besloot dat het verhaal nog niet afgelopen was en liet zijn leven doorgaan. In het museum kun je de geschiedenis achter het verhaal bekijken.
  • Geniet van een echte meringue. Dit zoete schuimgebak van eiwit en suiker werd voor het eerst gemaakt in Meiringen. Bij de bakkerij Frutiger kun je kiezen uit een enorm aanbod van deze zoete lekkernij.
  • Probeer een typische Zwitserse kaasfondue. Je kunt niet aan Zwitserland denken zonder ook meteen aan kaasfondue te denken. De kaasfondue op de Mägisalp is zeker een aanrader!
  • Natuurlijk is ook rodelen een leuke aanrader. Op woensdagavond is de piste van Mägisalp – Bidmi verlicht en geopend om te rodelen. Pas wel op dat je niet per ongeluk de afslag naar de rode piste neemt. Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat dat geen goed idee is.