24 UUR IN Livigno

Het seizoen vloog voorbij, want 24 UUR IN Livigno is alweer de laatste aflevering van deze winter. We verruilden de Oostenrijkse Alpen voor de Italiaanse en bezochten Livigno. Het dorp ligt op zo’n 1.800 meter hoogte en het skigebied gaat tot maar liefst 2.900 meter, waardoor het erg sneeuwzeker is. Dit was ook te merken toen we daar waren, want er viel bijna een halve meter sneeuw. En dat begin april! 

24 UUR IN: Livigno | De aflevering

Helaas zijn we alweer aangekomen bij de laatste aflevering van dit seizoen en wat voor één! We mochten het seizoen afsluiten in de Italiaanse Alpen en daar was Miranda meer dan blij mee. Livigno is namelijk één van haar favoriete dorpen in Italië. Er stonden een aantal leuke dingen op het programma, waaronder freeriden, sneeuwscooter rijden en een bezoekje aan Aquagranda. We sloten onze dag af met een heerlijk diner waar we met de fatbik naartoe fietsten.

Dankzij het heerlijke winterse weer, de leuke mensen en het toffe programma was 24 UUR IN Livigno een goede afsluiter van het seizoen. Ook tijdens deze laatste aflevering hebben we meer dan genoten en we kijken al uit naar het nieuwe seizoen. Bekijk de volledige aflevering hieronder.

24 UUR IN: Livigno | Het skigebied

Als je op zoek bent naar een typisch Alpendorp, ga dan naar het Italiaanse Livigno. Dit is een dorp zoals een dorp in de Alpen hoort te zijn, met huizen gebouwd in de stijl van de typische chalets. Je vindt hier dan ook geen hoogbouw en er zijn maar weinig moderne gebouwen. Het dorp ligt op zo’n 1.800 meter hoogte, waardoor je hier elke winter zeker bent van genoeg sneeuw. Door de strenge winters en de ‘afgelegen’ ligging op hoogte, wordt Livigno ook wel Klein Tibet genoemd.

Elke winter vallen er weer meters sneeuw in dit Italiaanse dorp. Dit zorgt ervoor dat ze hier een lang wintersport seizoen hebben. Van begin december tot begin mei draaien de liften en kun je de mooiste afdalingen in het skigebied maken. Het skigebied van Livigno is verdeeld over twee bergen, die middels een busverbinding met elkaar verbonden zijn. In totaal vind je hier 115 kilometer aan pistes. Het grootste gedeelte is vrij eenvoudig en de oefenhellingen liggen in het centrum van het dorp. Dit maakt het gebied geschikt voor beginnende wintersporters en families met kinderen.

Naast de vele eenvoudige pistes, heeft het skigebied ook genoeg uitdaging te bieden. De ervaren wintersporters hoeven zich dan ook zeker niet te vervelen in Livigno. In totaal heeft het gebied 78 afdalingen, waarvan 12 zwarte, 37 rode en 29 blauwe afdalingen. Deze afdalingen worden met elkaar verbonden door 32 skiliften en zijn verdeeld over twee bergen. Aan de oostkant van Livigno ligt Carosello 3000 en ten westen ligt Mottolino. Als je ‘s ochtends je skidag in Carosello 3000 begint en ‘s middags de bus pakt naar Mottolino, pak je de meeste zonuren mee.

Livigno is ook voor de freeriders een uitstekende wintersportbestemming. Waar het voorheen nog streng verboden was om in Italië buiten de pistes te skiën, wordt het tegenwoordig goed gefaciliteerd. Er zijn speciale pistes die niet geprepareerd worden om zo ook freeriders genoeg mogelijkheden te bieden. Deze pistes worden aangegeven met grote borden, zodat het voor iedereen duidelijk is dat het een ongeprepareerde piste betreft. Hierdoor maakt Livigno het off-piste skiën heel toegankelijk, ook voor de ‘gewone’ skiërs in het gebied.

24 UUR IN: Livigno | Extra activiteiten

In Livigno kun je van je week wintersport een leuke, afwisselende week maken. Niet alleen heb je een skigebied met fantastisch uitzicht tot je beschikking, er zijn ook genoeg andere activiteiten te doen. Eén van die activiteiten is Sunrise Skiing, skiën bij zonsopgang. Hiervoor neem je om 07:00 de lift omhoog en kun je boven op de berg genieten van de zonsopgang, terwijl je de eerste afdalingen op de vers geprepareerde pistes maakt. Hierna wacht er een uitgebreid ontbijt op je. Beter kun je je dag niet beginnen toch? Het is alleen niet gratis, dus vergeet niet je tickets te kopen!

Wat ook leuk is om te doen in Livigno, is een snowmobile tour. Hierbij maak je onder begeleiding van een gids een tocht met een sneeuwscooter over een afgezet parcours. Met uitzicht op de Italiaanse Alpen bestuur je zelf de sneeuwscooter en ben je alleen of in een groep onderweg. De snowmobile tour kun je in Livigno bij twee verschillende organisaties doen. De ene zit in de omgeving van het meer en de andere zit vlak bij Trapelle, net boven het dorp. Deze activiteit is zeker een aanrader voor groepen vrienden, maar ook families kunnen zich hiermee een middagje goed vermaken.

Wintersporters die ook wel van klimmen houden, kunnen ook terecht in Livigno. ‘s Winters kun je hier op verschillende plaatsen ijsklimmen, een toffe ervaring voor de klimfanatiekelingen! Er zijn verschillende plaatsen waar je kunt ijsklimmen, bijvoorbeeld op een bevroren waterval of op de ice toren of Livigno. Beginner of expert, iedereen kan ijsklimmen in Livigno. Iedereen die gaat klimmen, wordt begeleid door een gids. Je gids zorgt ook voor de juiste materialen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het is wel afhankelijk van de weersomstandigheden, dus vergeet niet van tevoren even te controleren of het mogelijk is!

Ben je na een dag inspanning op de pistes even toe aan een middagje relaxen, ga dan naar Aquagranda Active You. Dit is één van de grootste complexen voor sport, spa en ontspanning in Europa. Aquagranda is populair onder (top)sporters door de hoge ligging. Hierdoor is het ideaal voor high altitude trainingen. Toch wordt er niet alleen gesport in Aquagranda. Je vindt hier namelijk ook genoeg mogelijkheden om goed tot rust te komen. Er zijn verschillende sauna’s, stoomcabines en zwembaden waar je heerlijk kunt relaxen. Ook kinderen kunnen zich hier prima vermaken. In het speciale Slide&Fun-gedeelte zorgen meerdere zwembaden met glijbanen voor urenlang speelplezier.

Livigno staat niet alleen bekend om de strenge winters, maar ook als shopparadijs. Je kunt hier belastingvrij winkelen en dat klinkt bij vele natuurlijk als muziek in de oren. Er zijn meer dan 250 winkels waar je belastingvrij kunt winkelen, waaronder tabakszaken, parfumerieën, juweliers en kledingwinkels. Vooral de parfum is erg goedkoop in Livigno. Langs de hoofdstraat vind je veel verschillende winkels, maar vergeet niet ook een bezoekje te brengen aan de zijstraatjes!

Een andere leuke activiteit die je in Livigno kunt doen, is een rondje fietsen met een fatbike. Dit is een soort mountainbike, maar dan met hele dikke banden met veel profiel. Hierdoor kun je met deze fiets ook door de sneeuw fietsen. Samen met een gids maak je een toch door de natuur bij Livigno, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen een fatbike te huren en zelf op pad te gaan. Het is zeker een aanrader voor de fanatieke fietsers. Zo kunnen ze de oneindige weilanden van Nederland een keer inruilen voor de Italiaanse bergen.

1 minuut in Livigno

Voor elke aflevering maken we ook een korte video. Deze komt als eerste online om mensen alvast een goede indruk te geven van de complete aflevering. In de video hieronder proberen we in 1 minuut zoveel mogelijk van onze tijd in Livigno te laten zien. De verse sneeuw zorgde voor heerlijke winterse beelden, dus kijk en geniet!

Onze tips

  • Ga een avondje goed uiteten en geniet van de Italiaanse specialiteiten die je in het dorp vindt. Een goede tip is La Calcheira, net buiten het dorp.
  • Boek een gids en ga freeriden. Ontdek de rust en ongerepte afdalingen buiten het skigebied.
  • Ga shoppen! In Livigno kun je in meer dan 250 winkels belastingvrij winkelen.
  • Drink eens een bombardino, dat is een soort warme advocaat met slagroom. Uit eigen ervaring weten wij dat ze bij Camanel di Planon hele lekkere bombardino’s hebben!
  • Bezoek Aquagranda en kom weer even heerlijk tot rust. Je vindt hier onder andere een zwembad en verschillende sauna’s, stoombaden en hottubs.