24 UUR IN: het Pitztal

Voor de derde aflevering van dit seizoen bezochten we het Pitztal. Dit dal ligt naast het Ötztal en heeft drie skigebieden: Hochzeiger, Rifflsee en de Pitztaler Gletscher. De gletsjer zorgt ervoor dat je in deze regio van begin oktober tot eind mei kunt skiën. Voor de aflevering verkenden we de verschillende skigebieden en deden een aantal andere activiteiten die je hier kunt doen. Daarbij hebben we uiteraard ook heerlijk gegeten. Onder het genot van een stralend zonnetje en een strakblauwe lucht hadden we ook tijdens deze aflevering niets te klagen. Het was voor de derde keer dit seizoen wederom een feestje om 24 UUR IN op te nemen. 

24 UUR IN Het Pitztal | De aflevering

Ook de derde aflevering van dit seizoen zit weer bomvol leuke activiteiten. Het weer tijdens de opnames was wisselend. Zo hebben we heerlijk verse sneeuw gehad, maar konden we ook nog even genieten van de stralende zon en helderblauwe lucht. We hadden ook in dit gebied weer een leuk programma. Uiteraard verkenden we de drie skigebieden in dit dal, Hochzeiger, Rifflsee en de Pitztaler Gletscher. Daarnaast bezochten we trendsport center Pitztal en gingen we snowbiken. Aan het eind van de dag stond er nog ijsklimmen op de planning en gingen we een rondje mee met de pistenbully.

Zo’n druk programma vraagt natuurlijk om een goede maaltijd en ook daarmee zat het wel goed. Er stond ons een heerlijk ontbijt te wachten en ook de lunch en het avondeten waren om over naar huis te schrijven. Voor een korte pauze stopten we bij Café 3.440 op de Pitztaler Gletscher, het hoogste café van Oostenrijk. We sloten de dag af met een heerlijk diner bij restaurant Bergwerk in één van de kleine dorpjes in het dal.

Het was wederom een feestje om voor 24 UUR IN onderweg te zijn. Het leuke programma en het winterse weer zorgde ervoor dat we een paar heerlijke dagen in het Pitztal hebben gehad. Bekijk de aflevering hieronder en geniet met ons mee!

24 UUR IN Het Pitztal | Het skigebied

Het skigebied in het Pitztal bestaat uit drie delen: Hochzeiger, Rifflsee en de Pitztaler Gletscher. De gletsjer en het dal zelf liggen redelijk hoog, waardoor 90% van de pistes hier boven de 2000 meter hoogte liggen. Dit maakt het skigebied zeer sneeuwzeker. De meeste pistes zijn familievriendelijk en in het gebied zijn verschillende skischolen om te leren skiën. Ook toerskiërs kunnen goed terecht in het Pitztal. De steile flanken en meerdere drieduizenders in de omgeving zorgen ‘s winters voor een walhalla voor freeriders en toerskiërs.

Het eerste gebied dat je tegenkomt in het dal is Hochzeiger. Dit gebied is het meest geschikt voor families. Je vindt hier 40 kilometer aan pistes is alle moeilijkheidsgraden, waarvan 3 lange familie-afdalingen. Door de zuidwestelijke ligging van het gebied heb je hier een zonovergoten wintersportvakantie. Of je nou beginner bent of een ervaren wintersporter, iedereen kan hier een heerlijke wintersport beleven. Voor de ervaren skiërs en snowboarder raden we bijvoorbeeld de zwarte Zirbenfall-afdaling aan. Deze piste is zelfs voor ervaren skiërs een leuke uitdaging. Het grootste gedeelte van dit gebied ligt rond of boven de 2000 meter, dus sneeuw gegarandeerd van begin december tot eind april.

Iets verder in het dal vind je skigebied Rifflsee. Vanuit het dorpje Mandarfen pak je de gondel naar boven om het skigebied te bereiken. Vergeet tijdens het ritje in deze gondel niet te genieten van het uitzicht, want vanuit de lift word je getrakteerd op een prachtig panorama uitzicht op het Pitztal en de omliggende bergmassieven. Rifflsee heeft in totaal iets meer dan 18 km aan pistes, waarvan het grootste gedeelte blauw is. Daarnaast beschikt het gebied ook nog over een oefenpiste voor beginners en kinderen en is er nog een kinderland in Mandarfen. Als de omstandigheden goed genoeg zijn, kun je van Rifflsee naar het dalstation van de Gletscherexpress skiën. De Gletscherexpress brengt je vervolgens naar de gletsjer.

Deze Gletscherexpress vind je aan het eind van het dal. Het is een treintje door de berg en de toegangslift naar de Pitztaler Gletscher. Aangezien de Pitztaler Gletscher de hoogste gletsjer van Tirol is, wordt het ook wel het dak van Tirol genoemd. Je kunt hier al vanaf half september skiën en door de hoogte kun je tot mei van de pistes genieten. Op de gletsjer vind je ruim 22 km aan pistes die met behulp van verschillende technieken optimaal geprepareerd en besneeuwd worden. De Pitztaler Gletscher beschikt bijvoorbeeld over een IDE-Snowmaker die zonder chemische toevoegingen sneeuw kan produceren. De sneeuwproductie van deze machine is ook onafhankelijk van de buitentemperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid. Daarnaast maken ze hier ook gebruik van Snowfarming, waarbij ze de sneeuw van vorig seizoen bewaard hebben en kunnen gebruiken voor de seizoensstart.

24 UUR IN Het Pitztal | Extra activiteiten

Ook in het Pitztal kun je naast het skiën en snowboarden nog tal van andere activiteiten doen. Wintersport bestaat tegenwoordig namelijk niet alleen maar uit de hele dag op de pistes staan, daarnaast wil je je ook goed kunnen vermaken. Wij hebben een aantal van die andere activiteiten gedaan en lichten er hieronder een aantal toe.

Eén van de activiteiten die we hebben gedaan, is ijsklimmen. Het Pitztal heeft 45 watervallen die vanaf december de hele winter bevroren zijn. Deze bevroren watervallen vormen een paradijs voor ijsklimmers. Of je nou voor t eerst gaat klimmen, of al jaren langs het ijs omhoog klautert, iedereen kan hier terecht. De Taschachklamm heeft bijvoorbeeld verschillende routes die variëren in moeilijkheidsgraad. Voor beginners is de Kitzgartenklamm met 15 eenvoudige routes zeker een aanrader. Het Pitztal biedt toegang tot de meest spectaculaire ijsklimroutes, waarvan sommige tot wel 190 meter hoog gaan. Rondom de gletsjer kun je op sommige plekken zelfs het hele jaar door klimmen.

Tijdens ons verblijf in het Pitztal mochten we ook snowbiken. We huurden samen met onze gids de snowbikes bij Skischool Hochzeiger en gingen op pad. De gids gaf ons verschillende instructies, vertelde waar we op moesten letten en legde de regels uit. Een snowbike lijkt een beetje op een fiets, maar dan met ski’s eronder in plaats van wielen. Het was voor ons de eerste keer dat we op een snowbike zaten en het was zeker een leuke ervaring om een keer te doen. Het was een leuke pauze tussen al het skiën en we raden het zeker aan.

De laatste activiteit die we in het Pitztal hebben gedaan, was een rondje in de pistenbully. Aan het eind van de dag stapten we in een pistenbully en mochten we mee om te zien hoe het prepareren van de pistes precies in zijn werk gaat. We beschouwen de strak geprepareerde pistes altijd een beetje als vanzelfsprekend, maar daar gaat ‘s avonds en ‘s nachts natuurlijk veel tijd in zitten. Dat werd goed duidelijk toen we het een keer van dichtbij konden bekijken. Onderweg kregen we de gelegenheid om vragen te stellen over alles wat ermee te maken had. Zo leerden we weer allerlei nieuwe interessante dingen over de pistenbully, over het prepareren van de pistes en over wat er allemaal bij komt kijken.

1 minuut (en een beetje) in het Pitztal

Net als in de voorgaande seizoenen, hebben we ook dit seizoen weer een korte video om je alvast een voorproefje te geven van de hele aflevering. Je bekijkt hem hieronder!

Onze tips

  • Ga langs bij de Zirben Bäckerei voor het lekkerste gebak
  • Voor de ervaren skiërs: doe de Zirbenfall-afdaling
  • Breng een bezoek aan Café 3.440 om te genieten van het mooiste uitzicht over de hele omgeving
  • Dineer bij Restaurant Bergwerk voor een goede Oostenrijkse maaltijd
  • Ga een dagje skiën in alledrie de skigebieden en ontdek de veelzijdigheid van het totale skigebied