Uitzicht op de Achensee

24 UUR IN Achensee | Winter

Een nieuw winterseizoen is begonnen en dat betekent dat we ook een nieuw seizoen van 24 UUR IN voor je hebben. Het derde seizoen begint met 24 UUR IN Achensee en dat is meteen een speciale aflevering. Want waar we normaal uitgebreid het skigebied verkennen, stond in Achensee vooral het langlaufen centraal. Na een kort rondje door het skigebied verruilde we de pistes voor de langlaufloipes en gingen we op pad. Voor de lunch stopten we bij een authentiek Oostenrijks hutje, waar we samen met de cheffin onze eigen Kaiserschmarrn mochten maken. Verder stond er ook nog een sneeuwschoenwandeling op het programma en sloten we de dag af met rodelen. Het was genieten tijdens de eerste aflevering van het derde seizoen van 24 UUR IN. 

Karwendelbahn met uitzicht op Achensee

24 UUR IN: Achensee | De aflevering

Het derde seizoen begint in de vakantieregio Achensee. Deze regio ligt om het grootste bergmeer van Tirol, de Achensee, en is vooral populair bij families en langlaufliefhebbers. Het is dan ook niet gek dat ook wij hier voor het langlaufen kwamen. De loipes in deze regio lopen langs de Achensee en langs de voet van het Karwendelgebergte. Dit zorgde natuurlijk voor een prachtig uitzicht en maakte het een genot om een keer niet op de pistes te staan. Tel daar een strakblauwe lucht en een lekker zonnetje bij op en je snapt dat we hebben genoten!

Het langlaufen stond dus centraal in deze aflevering, maar dat was zeker niet het enige wat we hebben gedaan. Zo hebben we ook een rondje gemaakt door een deel van het skigebied en maakten we een sneeuwschoenwandeling. Samen met een ranger gingen we het natuurpark in en hebben we zelfs een paar wilde dieren gespot. Ook stond er een ritje in de paardenslee op het programma. Als laatste activiteit stond rodelen op het programma en uiteindelijk sloten we de dag af met een heerlijke maaltijd.

Met het langlaufen, sneeuwschoenwandelen en het rondje met de paardenslee op het programma, kregen we de mogelijkheid om de regio op een andere manier te ontdekken. We kwamen op plekken waar we anders nooit zouden komen, wat heeft gezorgd voor een leuke en afwisselende aflevering. 24 UUR IN Achensee was heerlijk ontspannen met een fantastisch uitzicht en leuke activiteiten. Bekijk het zelf in de aflevering hieronder.

24 UUR IN: Achensee | Het skigebied

Langlaufen staat centraal in deze regio, maar dat betekent niet dat je hier niet kan skiën. De vier dorpen in deze regio, Achenkirch, Maurach, Pertisau en Steinberg, hebben elk hun eigen kleine skigebied. In totaal heeft de regio 53 kilometer aan pistes. Door de kleine omvang van de skigebieden, vind je hier nog de typische Oostenrijkse gezelligheid. Steinberg, het enige dorp dat niet direct aan het meer ligt, heeft het kleinste skigebied van allemaal. Dit gebied heeft 1 kilometer aan pistes en wordt regelmatig gebruikt als trainingslocatie voor wedstrijdskiërs. Naast de trainingspiste vind je hier nog een aantal eenvoudige pistes, waardoor ook de beginnende skiërs zich hier prima kunnen vermaken.

Wij bezochten het skigebied van Pertisau. Vanuit het dorp namen we de Karwendel-Bergbahn omhoog waar we meteen werden getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Achensee. Skigebied Pertisau heeft in totaal 12 kilometer pistes, verdeeld over 6 kilometer rode en 6 kilometer blauwe pistes. Naast het dalstation van de Karwendel-Bergbahn ligt een groot kinderland, zodat ook de kleinste wintersporters hier kunnen leren skiën. Het skigebied bij Pertisau wordt gekenmerkt door het prachtige uitzicht, met aan de ene kant zicht op de Achensee en aan de andere kant op het Karwendel-gebergte.

Skigebied Pertisau Achensee

Het derde gebied in deze regio ligt bij het dorpje Maurach. Dit gebied ligt net boven het dorp in het Rofangebergte. De Rofanseilbahn brengt je in slechts vijf minuten van het dorp naar het skigebied. In totaal heeft het skigebied van Maurach 11 kilometer pistes. Het grootste gedeelte hiervan, zo’n 8 kilometer, zijn rode pistes. Je kunt hier overigens niet alleen wintersporten, ook de adrenaline zoekers kunnen hier terecht. In dit gebied vind je namelijk de Skyglider Airrofan. Dit is een zipline, waarbij je met z’n vieren tegelijk in een harnas in de vorm van een vogel naar beneden zoeft. Bij mooi weer is deze ook ‘s winters geopend.

Tot slot hebben we nog het skigebied bij Achenkirch, Hochalmlifte Christlum. Dit gebied ligt tussen de 950 meter en 1.800 meter hoogte en is daarmee één van de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk. Het skigebied is ook uitgerust met moderne sneeuwkanonnen, waardoor het sneeuwzekerheid kan bieden van december tot en met april. Hochalmlifte Christlum is een veelzijdig skigebied met een funpark, buckelpistes, een kinderland en 27 kilometer aan gewone pistes. Hierdoor is het gebied zeer geschikt voor beginnende en ervaren wintersporters.

De Karwendelbahn in Achensee

24 UUR IN: Achensee | Extra activiteiten

Vakantieregio Achensee staat erom bekend meer dan genoeg langlaufmogelijkheden te hebben. Maar weinig mensen komen hier echt om te skiën of snowboarden. Dat is natuurlijk niet zo gek als je weet dat je hier toegang hebt tot ruim 200 kilometer aan langlaufloipes. Ook wij maken voor Achensee graag een uitzondering en zouden hier zonder twijfelen onze ski’s laten staan om te gaan langlaufen. Dat hebben we dan ook gedaan en zo genoten we op een hele andere manier van de prachtige natuur. De loipen liggen langs het meer en wat meer landinwaarts aan de voet van het Karwendelgebergte.

Met genoeg loipes voor elk verschillend niveau is deze regio voor iedereen geschikt. Net als bij skipistes, wordt het niveau van de langlaufloipes ook met de kleuren blauw, rood en zwart aangegeven.  Hierbij is zwart het moeilijkst en blauw het makkelijkst. De verdeling van de loipes is 110,5 km aan klassieke loipes en 103,5 km aan skating loipes. Beide varianten zijn er in verschillende moeilijkheden, waardoor het gebied genoeg uitdaging biedt voor ieder type langlaufer. Vergeet trouwens niet ook de leuke hutjes die je langs de loipes vindt, ideaal voor een korte (of lange) pauze. Wij stopten bij de Sennhütte, een typisch Oostenrijks hutje waar we genoten van een portie overheerlijke Kaiserschmarrn.

Langlaufen in Karwendel Achensee

Ben je toe aan een beetje ontspanning en wil je wat meer van de omgeving zien? Maak dan eens een ritje met een paardenslee. In een koets met daarvoor twee paarden rijdt je door de dorpen en natuur van deze regio. Hierdoor kom je op plaatsen waar je met de auto of te voet misschien nooit zou komen en dat is precies wat het zo leuk maakt. Het is weer eens wat anders en je komt op nieuwe plaatsen in de omgeving. Tijdens de rit vertelt degene die de koets bestuurt nog het één en ander over de regio, waardoor je ook nog eens wat nieuws leert. Zeker bij mooi weer is dit echt een aanrader!

Wil je op een meer actieve manier de omgeving ontdekken? Ga dan eens sneeuwschoenwandelen. Deze activiteit stond voor ons op het programma en we werden aangenaam verrast. Onder begeleiding van een ranger van het natuurpark maakten we een wandeling door het park. Hij vertelde ons leuke en interessante feiten over de natuur en de dieren die er in het wild leven. Zo kon hij ons al aan de hand van een spoort vertellen welk dier er had gelopen en hij wees ons op een aantal wilde steenbokken verderop. Het was een leuke en leerzame activiteit en het is zeker een aanrader. Ook met het gezin is dit een leuke activiteit om de vakantie mee af te wisselen.

Sneeuwschoenwandeling in Karwendel Achensee

Uiteraard kun je in Achensee ook op verschillende locaties rodelen. In totaal zijn hier zes rodelbanen van verschillende lengtes, verdeeld over de dorpen. De kortste rodelbaan vind je in Steinberg. Deze is 800 meter lang en ligt naast een restaurant. Door de ligging en het feit dat hij niet zo heel lang is, is deze rodelbaan zeer geschikt voor kinderen. Terwijl de ouders genieten van een hapje en een drankje, kunnen de kinderen zich vermaken op de slee. De andere rodelbanen liggen in Achenkirch, Maurach en Pertisau. Elk dorp heeft dus minimaal één rodelbaan. Deze verschillen allemaal qua lengte, met de kortste van 1,3 km en de langste van 4,8 km lang. Die laatste vind je op de Zwölferkopf in Pertisau. Een leuk extraatje is dat de meeste rodelbanen verlicht zijn en dat je hier dus tot ‘s avonds laat kunt sleeën. Deze verlichte banen zijn tot minimaal 23:00 open.

Natuurrodelbaan in Steinberg

1 minuut in Achensee

Net zoals de afgelopen twee seizoenen, trakteren we jullie ook in het derde seizoen alvast op een voorproefje van de hele aflevering. Hieronder vind je de teaser van 24 UUR IN Achensee, waarin we je alvast de eerste beelden van de hele aflevering laten zien. Kijk en geniet van 1 minuut in Achensee.

De teaser komt zo snel mogelijk online.

Onze tips

  • Met stip op nummer 1: ga langlaufen!
  • Breng een bezoekje aan de Sennhütte voor de lekkerste Kaiserschmarrn.
  • Maak een sneeuwschoenwandeling met een ranger en leer meer over de natuur en de dieren die er leven.
  • Ga een dagje skiën in één van de kleine, familievriendelijke skigebieden.
  • Breng een bezoekje aan Steinberg en ga een rondje rodelen op de kortste rodelbaan van het gebied.